PROJE DETAYLARI

Türkiye’deki tarihi eser restorasyonu konusundaki tecrübelerimizi sektörde dünyanın büyük şirketlerinden olan Saudi Bin Ladin Group iş birliğiyle Mekke Mescid-i Haram Osmanlı Revakları projesine aktardık.

 

Tarihçe

 

Yeryüzünün bilinen en eski mescidi olan Mescid-i Harâm Hz. Osman devrindeki genişletmeyle alanı 4482 metrekareye ulaşmıştır ve ilk revakın da bu sırada yapıldığı kaydedilmiştir.

 

Yüzyıllar içerisinde çeşitli ilaveler yapılan Mescid-i Harâm, mimari açıdan kesin şeklini Mimar Sinan’ın hazırladığı projeler ile II. Selim ve III. Murad zamanında almıştır.

Hicri 984 (1576) yılında klasik dönem Osmanlı mimari üslûbuna göre düzenlenen Harem-i Şerif’in eski düz ahşap çatısı yerine çok sayıda mahrûtî kubbe inşa edilmiştir.

 

Avlunun açık bir alan olması özelliği korunurken ikinci bir iç avluya bir dizi revakla geçen küçük çaplı müzehhep alemli kubbeler kullanılmıştır. I. Mahmud ve I. Abdülhamid dönemlerinde, revakların hat levhaları ve tezyinatı yapılmıştır.

 

 

Restorasyon

 

Kültürümüzü ve geleneğimizi yaşatmak için attığımız somut adımlardan olan Osmanlı Revaklarının 2012 yılında başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında, tarihi ve bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Yoğun bir araştırma sonucu ortaya çıkan projede disiplinler arası metotlar kullanılmıştır.

 

Geleneksel ve modern tekniklerin kullanıldığı restorasyon çalışmalarında yer alan 114 adet mermer sütunun kaideleri, başlıkları ve tüm özgün antik taşları envanter kaydı yapılarak sökülüp koruma altına alınmıştır.

 

Söküm yapılan kısımlarda, sonradan ilave edilen 99 betonarme kolon, 114 kubbe, 333 kemer, 1.119 parapet bulunmaktadır.

 

Mimar Sinan tarafından tasarlanan kubbeler, aslına uygun ve Mimar Sinan’ın kullandığı yöntemle yapılmaktadır.

 

Mevcut yapıdaki 90.000 hacı kapasitesi, bu proje sayesinde yüzde 70 artırılacaktır.

LOKASYON:

Mekke

TARİH:

2012 - ....

METREKARE:

KULLANIM ALANI:


Peyzaj

Altyapı

Müze